Nincs engedélyezve a javascript.
Túl minden határon
Túl minden határon
Vujity Tvrtko
Pokoli-Angyali Kiadó Kft., 2016.
3 192 Ft
Eredeti ár:
3 990 Ft
Megtakarítás:
20 %

Az új könyv a legfontosabb is egyben. Körbeutazzuk majd a világot, az izgalmas kalandozás során pedig beavatom majd saját titkaimba is. Ígérem, hogy az út végére sokkal erősebbek leszünk majd, méghozzá együtt!

Eljuthat velem Ugandába, fekete-Afrika elképesztő diktátorának birodalmába, ahol egyszerre tárul fel a pokol mélye, a mennyország csodája, az emberi lélek igazi tükre. Idi Amin Dadát az Oscar-díjas „Az utolsó skót király” című nagyszerű filmből ismerhették meg sokat. A fékevesztett, hatalommániás Idi Amin százezreket öletett meg, miközben saját bankszámlája részévé tette országa vagyonát. Elképesztő kegyetlenkedéseiről volt hírhedt, volt, amikor kivégeztette minisztereit, akiknek fejét hűtőszekrényben tárolta, néha elővette azokat, hogy elmagyarázza a fejeknek, hogy szerinte hol hibáztak. Ő volt a világ egyik legnagyobb címhalmozója, minden létező kitüntetést megkapott, időnként saját magától. Így lett nem csak „Uganda megmentője”, hanem halak és vadak fejedelme, őexcelenciája örökös elnök és aranyminősítésű síoktató is.

Az idióta diktátoron kívül a könyvben láthatják a trianoni békediktátum egyetlen eredeti példányát, és a benne lévő elképesztő fejezetet: nekünk, magyaroknak volt egy igazi kínai gyarmatunk. Elutaztam a Távol-Keletre, hogy elmesélhessem egykori területünk sosem ismert titkait. Bevallom, szerintem ez a legizgalmasabb rész. 96 év elteltével tíz hónapon keresztül tartott a kutatás, amíg felleltük magát a”könyvet”. Magyarországon mindenki hallott, mindenki tanult és mindenki tud a trianoni békeszerződésről, de szinte senkinek sem volt fogalma arról, hogy hogyan is néz ki a maga fizikai valójában. És sem tudtam, hogy mi az. Pár összefűzött lap? Egy aktacsomó? Nos, ez volt az a titok, aminek a nyomába eredtem. Amikor pedig ott álltam a börtönnél is jobban őrzött épület páncélterme előtt, bizony remegett a kezem és a lában. Odahozták a dobozt. Kinyitották. Kicsomagolták a celofánba tekert könyvet. 524 oldal. Országom, népem sorsa. A szerződés legutolsó aláírói a magyarok. Döbbenet!

És ott van a könyvben a szinte ismeretlen 99-es fejezet, amely egy távoli városról, az észak-kelet-kínai Tiencsinről, s benne a magyar területről ír. Elindultam a „mi kis Khínánk” nyomában és elképesztő titkokra, lenyűgöző csodákra leltem. Most pedig bemutatom a Kedves Olvasónak.


De menjünk is tovább: áll a Fekete-tenger partján egy falu, ahol mindenki magyarul beszél. Erről a varázslatos magyar faluról korábban szintén nem hallott szinte senki, pedig ott élnek a tengerparti magyarok. Szívet melengető történetük igazi szenzáció, egyben bizonyíték arra, hogy isteni csodák igenis léteznek. Számomra különösen fontos volt ez az utazás, hiszen drága nagymamám halála után csaknem harminc évvel szembesültem a ténnyel: negyedrészt székely vagyok. Nagymamám, Réthi-Kapus Mária az ezeréves határon, Ozsdolán született, és én azt hittem, onnan keletebbre már nem élnek magyarok. Erre tessék: egy levéltöredék és néhány emlék elvitt egy különleges útra, s láss világ, csodát: létezik a magyarok falva a Fekete-tenger partján, ahol halásznak és strandolnak a mieink, akik egy tündérszép faluban mindannyian magyarul beszélnek úgy, hogy közülük senki nem járt még „Magyarföldön”. Így élnek már csaknem egy évszázada.

Megismerhetik a kibírhatatlan szomszédok lelkivilágát, s az embert, aki egy műanyag százlábú-játékért vagy egy pattogó labdáért is képes feljelenteni egy kisgyereket. Jönnek az elképesztő válások, a férj és feleség, akik már annyira utálták egymást, hogy sok tízezer forintért profi szakértővel mérették fel a filléres vízforraló árát, mert az akkor sem lehet a másiké! És akkor a „kakastérképet készítő” szomszédról még nem is ejtettem szót!

Jönnek persze példaképeim is. Megismerhetik a hétköznapi hősök felemelő küzdelmét, és a kisfiút, aki egész Magyarországot ámulatba ejtette!

Megtudhatják azt is, mi vitt rá arra, hogy nagyon részegen vezessek. Elképesztő volt magamba dönteni a pálinkákat és a söröket, aztán újra meg újra visszaülni a volán mögé. Tanúságos lesz elolvasniuk, ígérem.

Megkönnyezhetik a 65 évvel korábban nyomtalanul eltűnt ünnepelt magyar filmsztár igaz meséjét. A halottnak hitt egykori csillag egyszer csak ott állt előttem Svájcban, aztán elmesélte hihetetlen élettörténetét.

Végezetül, kinyílik a magyar kriminalisztika történetének egyik legelképesztőbb gyilkossági aktája. Életem egyik, ha nem éppen a legfontosabb oknyomozó riportjában olyan messzire jutottam, , hogy egyszer csak be akartak idézni tanúnak a bíróságra. A könyvben megszólalnak a gyászoló hozzátartozók és a gyilkosság miatt életfogytiglanra ítéltek is. Az áldozat árvája és özvegye valamint a bűnös elkövető kölcsönösen egymásról beszél. Ez utóbbi beszélgetés, vagyis a börtöninterjú életem végéig elkísér. Ám ez a fejezet és ez a könyv most túlmegy a határon: az utolsó titok sem titok többé: most először egységében láthatják-olvashatják a legfőbb bizonyítékot. Rázott a hideg, hiszen miközben én magam is megtettem, tudtam, hogy valószínűleg egészen egyedi bizonyítékkal állok szemben, olyannal, amelyről az elkövetők még csak nem is sejtették, hogy létezik, és a vesztüket okozza.

Nyomozás Ugandától Franciaországig, Kínától Amerikáig. Nem csak humorral és izgalmakkal teli könyv, sokkal több annál. Mert a könyvben ott egy titok, életem egyik legnagyobb titka. ez a rejtély pedig meg is marad rejtélynek, egészen addig, amíg fel nem lapozza a könyvet, addig nem árulhatok el semmit... Mindenki nagyon meg fog lepődni, garantálom! S, hogy miért ez a titkolózás? Ha elolvassa a könyvet, azonnal megért majd mindent. Hatalmas kaland ez az egész, s mindez mostantól Önre vár! Tartson velem:


Barátsággal: Vujity Tvrtko

Kedvcsináló
/
Tizenkét pokoli történet
Menekülés a pokolból
Pokoljárás